HartslagNu is al sinds 2012 het Reanimatie Oproep Systeem dat in ongeveer driekwart van Nederland ingeschreven Burgerhulpverleners oproept bij een reanimatie in hun omgeving. HartslagNu wordt gerund door de Stichting Hartslag voor Nederland, een samenwerkingsverband van 17 RAV-en (Regionale Ambulance Voorzieningen). De Meldkamers Ambulance Zorg sturen bij een reanimatie protocollair 2 ambulances naar het slachtoffer en sturen een oproep naar maximaal 30 burgerhulpverleners in de directe omgeving van het slachtoffer. Bij een reanimatie wordt een deel van de burgerhulpverleners rechtstreeks naar het slachtoffer gestuurd om de reanimatie op te starten. Een ander deel van hen wordt naar een AED gestuurd om met die AED naar het slachtoffer te gaan.
Het belang van burgerhulpverlening bij reanimatie
Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 10.000 mensen gereanimeerd na een plotseling hartstilstand. Decennia lang lag het overlevingscijfer rond de 10%. Waarom dat lage percentage? In ongeveer de helft van gevallen van hartstilstand is behalve reanimatie ook een schok (defibrillatie) nodig. Die hulp moet binnen 6 minuten gestart zijn maar hoe sneller hoe beter.
Elke minuut na een hartstilstand daalt de overlevingskans met 10%. Het lukt ambulances in de meeste gevallen niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te komen, vandaar de lage overleving.
Door de komst van AED’s en burgerhulpverleners zijn die cijfers vanaf eind jaren ’90 aan het stijgen. Daar dragen ook steeds vaker de huisarts, politieagent en brandweerman aan bij door reanimatie met een AED. Onderzoek door het AMC/VU (ARREST-studie) heeft aangetoond dat door burgerhulpverlening de overleving in het onderzoeksgebied (Noord Holland en Twente) inmiddels boven de 23% ligt. Onderzoek in Limburg (Hart voor Limburg) geeft zelfs een overlevingskans van 27% aan.
Vertaalt naar de landelijke situatie betekent dat zo’n 2.300 overlevenden per jaar, 1.300 meer dan in het verleden. De komst van AED’s en training van burgerhulpverleners en andere professionals dan ambulancepersoneel zijn aantoonbaar de oorzaak van deze stijging.
Andere onderzoeken van de AMC/VU onderzoekers toonden ook aan:
- De kwaliteit van leven na een reanimatie is hoog. Zo’n 90% heeft een goede kwaliteit van leven en kan zelfstandig functioneren.
- De burgerhulpverlener wordt niet extreem belast door een oproep en uitgevoerde reanimatie. 90% houd een goed gevoel over aan de oproep en deelname aan een reanimatie. Van de onderzochte burgerhulpverleners had niemand verschijnselen van een PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis)
Met de nieuwe App hoopt HartslagNu dat hulpverleners sneller bij het slachtoffer zijn en er vaker binnen 6 minuten een schok met een AED toegediend kan worden.